S-styret säger nej till en skolkommission för elevernas bästa!

I våras föreslog Moderaterna, Miljöpartiet och Kristdemokraterna i Sundbyberg att kommunen skulle inrätta en blocköverskridande skolkommission med syfte att hitta långsiktighet i skolpolitiken. Tanken var att stadens partier skulle enas om en politisk inriktning som skulle kunna bestå över flera mandatperioder och maktskiften.

Först vid budgetfullmäktige tog Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Vänsterpartiet ställning i frågan. Sundbybergs S-ledda styre säger nej till en skolkommission.
– Sundbybergs elever och skolor förtjänar mer från oss politiker. En skolkommission över partigränserna är en garant för att skapa långsiktighet i skolpolitikens alla delar. Det är beklagligt att S-minoriteten inte vill göra gemensam sak för elevernas bästa, säger Axel Conradi (M), oppositionsråd.

Initiativet till skolkommissionen bottnar i en frustration över skolprojekt som försenats av politisk oenighet. Duvboskolan och Örskolan är båda exempel på byggprocesser som påbörjats av en partikonstellation, men sedan rivits upp när staden fått ett nytt styre. Det har skapat en akut lokalbrist, som tvingat staden att använda tillfälliga paviljonger.

– Kortsiktig planering leder till dåliga skolmiljöer för barnen. Antalet tillfälliga baracker i Sundbyberg behöver minska snabbare och ersättas av moderna och klimatsmarta byggnader. Vi vill dra lärdom av Stockholm stad, som kortat sina byggtider rejält med hjälp av modulförskolor, säger Anton Fendert (MP), oppositionsråd.

Vid sidan av lokalfrågan vill den grönblå koalitionen diskutera elevhälsan, barngruppernas storlek och behovet av utbildade lärare. Moderaterna, Miljöpartiet och Kristdemokraterna är bekymrade över att lärarlönerna i Sundbyberg är lägre än i andra kommuner. I partiernas gemensamma budget för 2020 ingick därför en särskild satsning på 6 miljoner i höjda lärarlöner. Förslaget stoppades emellertid av S, C, L och V.

– Förra mandatperioden förbättrade den grönblå majoriteten lärarlönerna rejält. Den utvecklingen behöver vi fortsätta för att säkra kompetensen vid stadens skolor. Vi vill att Sundbyberg ska fortsätta locka behöriga lärare. Lägg pengar på skolan istället för underhållande ljusinstallationer, säger Marcus Jonsson (KD), oppositionsråd.